MINI • PANCAKE • DONUT

Wanneer ik een nieuw accessoire (lees: keukenmachine) voor in mijn keuken heb kan ik niet wachten tot ik het kan uitproberen. 😊 en zo gezegd zo gedaan! Ik heb mijn mini-donut maker direct uitgetest. Top apparaat!

Ik heb al eerder een gezondere variant gemaakt van de donut, namelijk de donut vs bagel, maar in tegenstelling tot de ‘witte’ donut heb ik nu een meergranen variant gemaakt welke nog een stuk gezonder is omdat in meergranenmeel veel meer voedingsstoffen zit dan in bloem. Daarnaast is de donut niet gemaakt van brood maar van een pannenkoekbeslag.

Bloem heeft veel meer processen ondergaan om het tot bloem te maken, waarin de voedingswaarde er nog wel inzitten, maar in een dermate lage hoeveelheid dat dit niet te vergelijken is met meelsoorten.

Ingrediënten

 • 115 gr. speltmeel
 • 30 gr. vanille proteïne poeder
 • een mespuntje vanille
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1,5 theelepel kaneel
 • snufje zout
 • 1 ei
 • 250 ml (amandel)melk


Bereiding

Zet de donutmaker aan en zet alvast een afkoelrekje of taartrooster klaar.

Doe alle ingrediënten in een hoge mengkom of maatbeker met een schenktuit en mix het geheel met een staafmixer. Als je het mix met een staafmixer, is er een garantie dat er geen klontjes in komen en wordt het echt een super glad beslag.

Je mag onder geen beding gebruik maken van bakspray op de platen van de donutmaker. In de gebruiksaanwijzing geven ze aan dat de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Ik heb de donuts daarom ook zonder boter of bakspray gebakken en dat ging prima.

Schenk in elk donutvormpje het beslag tot aan het randje en doe de deksel weer naar beneden. Doe je er net te weinig in, dan zal de donut pannenkoek niet hoog genoeg rijzen aan één kant. Je kan beter iets te veel erin doen en later het ‘overtollige randje’ eraf halen, dan dat je er te weinig in doet en er geen mooi gevormde donut uit krijgt.

Bak de mini’s voor ongeveer 7 á 10 minuten en draai de donuts één keertje om. Laat ze nog even 5 minuten in de donutmachine zitten en haal ze eruit. Laat ze afkoelen op een rooster.

Ze zijn al super lekker zonder iets erop maar een donut is geen donut wanneer ze niet versierd zijn! Je kan er heel veel kanten mee op qua toppings, maar aangezien je gezonder bezig bent, laat dan de ongezonde sprinkles en versiersels staan en kies voor de gezondere opties. Ik heb een paar ideeën voor je op een rijtje gezet

🖤 Inspiratie Toppings 

 • Gesmolten chocolade met kokosschaafsel
 • Pindakaas met gehakte ongezoute pinda’s
 • Gesmolten chocolade
 • Maple Syrup glaze  en strooi er een beetje kaneelpoeder overheen

Tip:
Probeer van het beslag ook eens ‘gewone’ appelmoes pannenkoeken te bakken!


🖤

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Astrid schreef:

  Ziet er heerlijk uit. Ik ga ze zeker uitproberen!

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Wat leuk! Ik ben benieuwd naar jouw creatie🤗

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s