Cupcakestol met Amandelspijs

Nostalgie in een nieuw jasje want ik heb het oude recept van mijn overleden oma gebruikt om deze verrukkelijke Cupcakestol te kunnen maken.

Ze zeggen soms dat je niet aan oude recepten moet gaan sleutelen…ik heb dat dus toch gedaan. SORRY OMA! 🙈 Maar wel met succes. Het recept is vrij van geraffineerde suikers en gezoet met onder andere dadels en dadelstroop. De amandelspijs die erin zit is ook vrij van geraffineerde suikers en gezoet met honing.

Met de feestdagen voor de deur is het heerlijk om eens een eigen stol te bakken. Nadat ik dat had uitgeprobeerd leek het me leuk om het eens over een andere boeg te gooien en is zo de Cupcakestol ontstaan :-D.

Voordat je gaat beginnen aan het deeg, zorg ervoor dat je eerst de amandelspijs in de koeling hebt liggen zodat de amandelspijs een beetje opgestijfd is.

Ingrediënten

 • zelfgemaakte amandelspijs
 • 375 gr. speltbloem
 • 5 gr. gist
 • 1/2 theelepel fijn zeezout
 • mespuntje vanille poeder of vanille merg
 • 1 eierdooier (bewaar het eiwit voor later)
 • 25 gr. dadelstroop
 • geraspte schil van 1 citroen
 • 87 gr. gesmolten roomboter
 • 150 ml lauwe melk
 • 200 gr. dadels zonder pit in stukjes gesneden
 • handje amandelschaafsel

 

Bereiding
Snij de dadels in stukjes, smelt de boter en verwarm de melk (let op niet te heet!). Je kan het gist oplossen in de melk maar dat hoeft niet. Ga je verse gist gebruiken dan is het wel noodzakelijk en dan heb je ongeveer 30 gr. nodig.

Weeg de bloem af in een mengkom en maak in het midden een kuiltje. Strooi het zout op de rand van de bloem en het gist in het kuiltje. Schenk nu de melk erin en begin met een pollepel vanuit het midden te roeren. Schenk tijdens het roeren de wat afgekoelde boter in het mengsel. Als de boter een beetje is opgenomen door de bloem kan je de eierdooier toevoegen met de dadelstroop en vanille. In eerste instantie zal je denken ‘huh? waarom mengt de dadelstroop niet?’ geen zorgen! Dat komt later helemaal goed.

Je zal merken dat het deeg op dit punt heel moeilijk te roeren is. Dat is het teken dat je nu zware arbeid gaat verrichten 😉

Het is wel leuk om erbij te vertellen dat in het recept van mijn oma staat ‘dat je zo hard moet gaan kneden totdat je geen adem meer hebt’! Je weet dus wat je te doen staat! Haha.

Stort het deeg op het aanrecht en ga met je hele gewicht en vanuit je handpalmen en je muis het deeg kneden, net zolang totdat het soepel aanvoelt.
Leg het deeg neer en duw het een beetje plat, rasp de schil van 1 citroen over het brood heen en leg er een handje gesneden dadels in, vouw het dicht en ga weer flink kneden.
Zodra de dadels goed door het deeg gemengd zijn herhaal je dit totdat alle dadels erin verwerkt zijn.

Bestuif de mengkom een beetje en leg het deeg hierin terug. Laat het nu een uur rusten met een theedoek erover op een warme plek. Even een side note: het viel me op dat het deeg niet zo gaat rijzen als dat we gewend zijn van gewoon brood, maar dat komt omdat het deeg wat compacter is.

Verwarm de oven voor op 190°C (elektrische stand) Zet een cupcake bakblik klaar en spray het in met bakspray.

Bestuif het aanrecht heel licht met wat bloem en kneed het deeg even door. Verdeel het deeg in stukken en draai hier balletjes van (ongeveer net zo groot als een gehaktbal). Snij de amandelstaaf in stukjes (ongeveer net zo groot als spruitjes) en draai hier ook balletjes van.


Leg een bolletje deeg in je hand en duw het een beetje plat in het midden, leg er een amandelspijs balletje in, vouw het deeg om het spijs heen dicht en rol er opnieuw een balletje van. Leg het bolletje met de naad naar beneden in de cupcake tray. Kwast de bovenkant van elk bolletje met eiwit en strooi hier de amandelschaafsel overheen.

Bak de Cupcakestolletjes goudbruin in ongeveer 17 á 22 minuten. Laat ze vervolgens afkoelen in het bakblik en als je niet kan wachten, warm zijn ze ook best lekker! 😀

Enjoy met een beetje liefde erin van mijn oma 😉 ♥

Wil je liever een ouderwetse, old fashion paasstol maar wel met bovenstaande ingrediënten? Neem dan een kijkje bij het recept Paasstol.

PicsArt_04-14-07.35.08

Variatietip:
Wil je liever geen dadels? Dan kan je ze vervangen door 200 gr. rozijnen en krenten en je kan eventueel speltmeel gebruiken in plaats van speltbloem.

Tip:
Je kan ze het best bewaren in een Tupperware bak of je kan ze per stuk verpakken in aluminiumfolie. Als je de Cupcakes wilt invriezen verpak de cupcakes in vershoudfolie. Je kan ze dan mee nemen op pad of naar je werk, tegen de tijd dat je er trek in krijgt is de cupcakestol ontdooid.


2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s