NEW YORK PRETZELS

Ik ben al langere tijd op zoek naar een gezondere variant van de pretzel. Die is erg moeilijk te vinden. In het recept van de Pretzel zit namelijk bruine basterd suiker verwerkt.

Het was nu aan mij de taak (wauw dat klinkt melodramatisch) om een bestaand recept om te buigen naar ‘vrij van geraffineerde suikers’ en ik denk dat het met onderstaand recept aardig is gelukt! Ik heb het bestaande recept van Lauren Conrad (uit de tv-serie The Hills, MTV) gebruikt.

Ingrediënten

  • 330 gr. speltbloem
  • 7 gr. gist
  • 8 gr. zout
  • 250 ml volle melk
  • 55 gr. dadelstroop
  • 2 eetlepels (ongeveer 20 gr.) roomboter op kamertemperatuurVoor de topping
  • 1 ei
  • 1 theelepel water
  • grof Himalaya zout


Bereiding

Verwarm het melk in een pannetje (niet laten koken, maar warm genoeg om het nog aan te kunnen raken) en zet het apart.

Meng alle droge ingrediënten samen en voeg de dadelstroop en beetje bij beetje de warme melk toe tijdens het roeren tot het een samenhangend geheel wordt.
Pak nu vervolgens een mixer met deeghaken en mix 2 eetlepels boter door het deeg voor ongeveer 5 minuten.

Het wordt een heel plakkerig geheel wat je bijna niet kan vasthouden. Ga met een spatel of pannenlikker langs de randen van je kom om te zorgen dat al het deeg bij elkaar is. Leg hier een theedoek over en zet het een uur op een warme plek om het te laten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C (elektrische stand) en zet een bakplaat met bakpapier klaar. Spray op het bakpapier een beetje bakspray.
Kluts alvast het ei en het water in een beker of kommetje los en een beetje schuimig en zet het even apart.

Spray het aanrecht in met wat bakspray zodat het deeg hier niet aan vast plakt. Kiep het deeg op het werkblad en kneed het even kort door. Verdeel het deeg in ongeveer 8 stukken.
Rol een bolletje tot een lange dunne sliert van ongeveer 60cm. Til de sliert op en leg het middelste (hang) gedeelte op de bakplaat, vouw de slierten die je in je hand hebt (in de lucht) twee keer om elkaar heen en leg het vervolgens over het midden heen. Herhaal dit bij de andere balletjes deeg.

Tip:
Als het deeg eenmaal ligt op de bakplaat, niet meer gaan verschuiven! Daar is het te soepel en te zacht voor.

Wanneer je alle Pretzels klaar hebt liggen op de bakplaat kan je met een kwastje het eiermengsel eroverheen strijken en vervolgens het grove zeezout erop strooien.

Bak de Pretzels goudbruin in het midden van de oven voor ongeveer 15 á 18 minuten (dit hangt een beetje af hoe groot of klein je de pretzels maakt). Kijk voor de zekerheid aan de onderkant van je pretzel om te zien of het daar ook een beetje goudbruin is gebakken. Wanneer dit het geval is, kan je ze uit de oven halen en laten afkoelen op een taartrooster.

Dip Tip:
In New York worden Pretzels gegeten met een speciale dip. Eén daarvan is de Mosterd dip die je op 2 verschillende manieren kan maken.

PicsArt_04-10-11.07.32

Bewaartip:
Je kan ze het best bewaren in een Tupperware bakje


3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s