SIMPLE • CHOCOLATE • COOKIE

Ambachtelijk bereid, chocolade koekjes! Zonder geraffineerde suikers en de naam zegt het al, een simpel recept!

Ingrediënten

 • 250 a 300 gr. speltbloem
 • 4,5 eetlepel cacaopoeder
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • vanillemerg van 1 vanillestokje
 • snufje zout
 • 120 gr. roomboter (eventueel te vervangen met kokosolie)
 • 2 eidooiers
 • 2 eetlepels melk
 • 75 a 100 ml dadelstroop
 • *optioneel 3 eetlepels Maple Syrup


Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 °C (elektrische stand)

Zet de eidooiers alvast klaar samen met een garde en smelt de boter in een steelpannetje. Als de boter bijna gesmolten is, haal je de pan van het vuur en laat je de rest van het boter smelten door de warmte van de pan. Wanneer de boter helemaal is gesmolten en een klein beetje is afgekoeld voeg je de 2 eidooiers toe en mix het geheel met de garde. Zet het even apart.

Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een mengkom en spatel het goed door elkaar. Zodra dit goed gemengd is kan je de melk, dadelstroop, *ahornsiroop en het botermengsel eraan toe voegen. Meng het geheel met een spatel, het zal een beetje nat ogen maar als je het deeg kan vasthouden zonder dat het aan je handen blijft kleven is het goed! Is het nog te nat? doe er dan een beetje speltbloem bij.

Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en kneed het deeg nog een beetje door. Je kan stukjes van het deeg ‘plukken’ om hier balletjes van te draaien maar je kan het deeg ook in vieren delen en een lange sliert rollen. Met de achterkant van een mes kan je de sliert verdelen in stukjes en elk stukje rollen tot een bolletje ter grootte van een spruit of gehaktballetjes.

Plaats het bolletje op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw het met je handpalm goed plat, tijdens het bakken zal het een beete omhoog rijzen. Zorg dat ieder bolletje ongeveer gelijk is, zodat de garing tijdens het bakken gelijk zal zijn. Als alle balletjes klaar liggen kan je met de platte kant van een vork het ruitjes patroon in het koekje duwen.

PicsArt_04-03-12.28.59.png

Bak de koekjes in het midden van de oven voor ongeveer 19 á 20 minuten.

Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat, want alleen dan worden ze wat knapperiger en de binnenkant een beetje bros. Om ervoor te zorgen dat ze knapperig blijven, bewaar ze dan in een glazen pot.

Enjoy!


Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s