Basis recept brood

Back to basic want heb je wel eens naar de ingrediënten gekeken van een voorverpakt broodje of een kant en klaar broodmix van bijvoorbeeld Koopmans? Er zitten onder andere broodverbeteraars, antioxidanten, emulgator, dextrose, meelverbetermiddel, amylase en nog heel veel meer in. Allemaal abracadabra taal wat je eerst moet ontcijferen voordat je weet wat er in je brood zit en wat je dus naar binnen krijgt.

Gelukkig komen er wel steeds meer broden in de schappen te liggen wat echt puur natuur is en geen andere meuk in zit dan het ‘brood’ nodige. Toch is het wel eens leuk om zelf brood te bakken, meestal heb je de ingrediënten al in huis!

Met dit basis recept kan je heel veel kanten op, niet alleen voor een standaard brood, maar ook bolletjes, stokbroden, kaneelbroodjes, focaccia en nog heel veel meer! Het leuke hieraan is dat je het zelf hebt gebakken en de geur van versgebakken brood wat rond dwarreld in huis is echt verrukkelijk.

Ingrediënten

  • 270 gr. lauw water
  • 500 gr. speltbloem (of als je bruinbrood wilt speltmeel)
  • 25 gr. zachte margarine of roomboter
  • flinke snuf fijn zeezout
  • 7 gr. gedroogde gist of 20 gr. verse gist
  • *optioneel 1 eetlepel honing


Bereiding

Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar en schenk het lauw warme water en *honing hier aan toe. Kneed het met je handen tot een samenhangend geheel en voeg dan de boter toe. Kneed het boter er goed doorheen en stort het deeg op je aanrechtblad. Kneed het nog even goed door met je handpalmen en leg het deeg terug in de kom, dek het af met een theedoek en laat het 15 minuten rijzen op kamertemperatuur of op een warme plek. (Ik zet het altijd even in een keukenkastje).

Haal het deeg na 15 minuten uit de kom en sla of kneed het lucht eruit. Sla het deeg plat met je handen, vouw het deeg in drie delen, duw het een beetje plat en rol het vervolgens strak op. Leg het brood met de de naad naar beneden in een ingevette bakblik of op een met bakpapier bekleed bakplaat en laat het nog eens 45 minuten rijzen.

Bak het af in het midden van de oven op 200°C voor ongeveer 30 á 33 minuten. Als je op de onderkant van het brood klopt en het klinkt hol, dan is het goed!

Wil je liever een bruin broodje? Dat kan! Je hoeft dan alleen de speltbloem te vervangen door meel. Bijvoorbeeld speltmeel, tarwemeel of roggemeel.

Tip:
Wil je het brood een wat rustiekere uitstraling geven zoals hieronder op de foto? Rol dan het broodje op in een bolletje met de naad aan de onderkant, duw het op een bakplaat bekleed met bakbapier een klein beetje plat, bestuif de bovenkant met bloem of meel en maak er inkepingen in met een mes.

PicsArt_04-10-03.07.40


5 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s