BAGEL vs DONUT

Ik ben al een tijdje op zoek naar een suikervrij donut recept en waarbij je niet hoeft te frituren. Dat is nog niet zo eenvoudig te vinden. Maar ik denk dat ik met dit recept aardig in de buurt kom. Ik kwam het recept tegen bij van Dr. Oetker en heb het aangepast zodat het vrij is van witte geraffineerde suikers.

Één recept maar twee mogelijkheden. Je kan er een donut van maken door te frituren of je bakt het af in de oven en je hebt een bagel!

Ingrediënten

  • 375 gr. speltbloem (of meel)
  • 1 zakje gist
  • Mespuntje vanillepoeder of vanillemerg
  • snufje zout
  • 20 gr. Maple syrup
  • 20 gr. Honing
  • 2 eidooiers (bewaar het eiwit om de bovenkant van de bagel in te smeren)
  • 150 ml. melk (lauw)
  • 60 gr. roomboter (gesmolten en afgekoeld)

Bereiding
Meng alle droge ingediënten samen met een spatel, voeg daarna de boter in kleine blokjes toe en alle natte ingrediënten (behalve het eiwit). Je kan het deeg kneden met de handen of eventueel met een mixer met deeghaken. Zodra het deeg een samenhangend geheel is laat je het een half uur rijzen in de kom met een vochtige theedoek.

Oven
Verwarm de oven voor op 160 °C (elektische stand) en zet een bakplaat klaar met bakpapier.
Frituur
Verwarm de frituurpan tot 180 °C en zet een bakplaat klaar met bakpapier.

Bestrooi het aanrecht met een klein beetje bloem en kneed het deeg nogmaals kort door. Rol het uit tot een lap van 1cm dikte. Steek met een uisteker van ongeveer 9 cm doorsnede cirkels en steek vervolgens een kleine cirkel uit het midden zodat je de donut/bagel vorm krijgt. Leg de ringen op de bakplaat, dek het af met plasticfolie of een theedoek en laat het nogmaals een half uur rijzen.

Als je ze in de oven bakt smeer je de bovenkant in met het eiwit, zodat het een mooie bruine glans krijgt tijdens het bakken. Bak ze 10 minuten in het midden van de oven. Draai ze om en bak ze vervolgens nog 7 minuten.

Als je ze in de frituurpan bakt, bak je beide kanten bruin en haal je met de schuimspatel de donuts uit de pan. Leg ze op een keukenpapiertje en decoreer ze daarna met suikervrije chocolade, kokosschaafsel, gehakte pistachenootjes of gepofte quinoa voor een feestelijke uitstraling.

PicsArt_03-25-11.28.52.png

Tip:
Smeer op je bagel de heerlijke stracciatella mascarpone dip en beleg het met verse aardbeien. Een heerlijke start voor de zondagmorgen zonder zorgen.

Bewaar de bagels of donuts in een goede luchtdichte trommel anders worden ze te snel droog.

6 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s