ONTBIJTKOEK (koolhydraatarm)

| Geraffineerd suikervrij | Plantaardige versie mogelijk | Koolhydraat arm |

Na een duidelijke uitpluizing van het stukje geld uitgeven aan iets zelf maken, gezonds kopen of iets goedkoops kopen maar weer vol met allemaal onzin, te lezen in mijn blog ‘adenough’ is dit recept een goed alternatief. Het is weliswaar iets dat je zelf moet maken maar het is niet al te gek duur! Zeker niet wanneer je de ontbijtkoek in stukje snijdt, verpakt en invriest.

Het is de meest makkelijkste recept om mee te binnen als je suikervrij en zelfs vegan wilt eten, daarnaast is het recept ook nog eens laag in koolhydraten en heerlijk als ontbijt, lunch of gewoon als tussendoortje. Je kan er een beetje Flora boter op smeren desnoods met een plakje vegan kaas. Maar de ontbijtkoek is al heerlijk zonder iets extra’s erop. Scheelt ook weer in koolhydraten en calorieën ;-).

Droge ingrediënten

 • 250 gr. speltbloem of meel
 • 2 eetlepels koek en speculaaskruiden
 • 2 theelepels kaneel
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1 1/2 theelepel baking soda
 • snufje zout

natte ingrediënten

 • 1 ei of 2 eetlepels gebroken lijnzaad wellen in 4 eetlepels heet water
 • 200 ml karnemelk of plantaardige havermelk
 • 2 eetlepel dadelstroop
 • 2 – 4 eetlepels Maple Syrup (naar smaak)
 • *Optioneel 2 handjes rozijnen of krenten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C (elektrische stand) en doe alle droge ingrediënten in een mengkom. Meng de ingrediënten goed door elkaar en zeef het nog even voordat je alle natte ingrediënten erin doet. Door het zeven van de bloem en specerijen wordt de structuur van de ontbijkoek heel erg lekker.

Voeg vervolgens de natte ingrediënten hieraan toe. Laat je niet afschrikken door de Karnemelk, je proeft hier straks helemaal niets van! Spatel het goed door elkaar totdat het een samenhangend geheel is.

Spray een cakeblik in van ongeveer 24 cm en stort het deeg hierin. Verdeel het deeg met een spatel in de cakeblik en bak het ongeveer 25 tot 30 minuten in het midden van de oven gaar. Je kan met een cakeprikker of een satéprikker controleren of de ontbijtkoek van binnen gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt kan je de ontbijtkoek uit de oven halen stort de ontbijtkoek direct uit de cakeblik en laat het op z’n zijkantje afkoelen.

Je kan de ontbijtkoek al warm oppeuzelen ;-).

picsart_03-06-01-21-18

TIP
Je kan de ontbijtkoek prima bewaren in een Tupperware bakje of pak ze per stuk in vershoudfolie en vries ze in.


🖤

 

 

 

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s