PEPERNOTEN

| Geraffineerd suikervrij | Optioneel Vegan |

Na heel veel proberen en uittesten is het gelukt! Pepernoten, vrij van witte geraffineerde suikers. Mede dankzij mijn moeder, die het opzetje gaf en mezelf door het hier en daar wat aan te passen, heb ik dit jaar heerlijke pepernoten kunnen eten. Pepernotenfabriek eat your heart out!

Je kan er niet alleen pepernoten van bakken maar ook heerlijke koekjes en nog heel veel meer. Zodra ik weer een nieuw recept heb waarin ik het pepernoten deeg heb verwerkt breng ik jou direct hiervan op de hoogte!

Ingrediënten

 • 250 a 300 gr. speltbloem
 • 3,5 eetlepel speculaaskruiden
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • vanillemerg van 1 vanillestokje
 • snufje zout
 • 120 gr. roomboter of kokosolie
 • 2 eierdooiers of 4 eetlepels gebroken lijnzaad laten wellen in 8 eetlepels heet water
 • 2 eetlepels havermelk
 • 75 a 100 ml dadelstroop
 • *optioneel 3 eetlepels Maple syrup


Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 °C (elektrische stand) en smelt de boter in een steelpannetje.

Zorg er ondertussen voor dat je de eierdooiers (het gele gedeelte van de ei) apart hebt staan samen met een garde. Als de boter bijna gesmolten is, haal dan het pannetje van het vuur en laat de rest smelten door de warmte van de pan. Als de boter een beetje is afgekoeld voeg je de 2 eidooiers toe en mix het geheel en laat het even staan. Je hoeft het niet op te kloppen.

Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een mengkom en spatel het goed door elkaar. Zodra dit goed gemengd is kan je de melk, dadelstroopahornsiroop en het botermengsel eraan toe voegen. Meng het geheel met een spatel, het zal een beetje nat ogen maar als je het deeg kan vasthouden zonder dat het aan je handen blijft kleven is het goed! Is het nog te nat? doe er dan een beetje speltbloem bij.

Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en kneed het deeg nog een beetje door. Je kan stukjes van het deeg ‘plukken’ om hier balletjes van te draaien maar je kan het deeg ook in vieren delen en een lange sliert rollen. Met de achterkant van een mes kan je de sliert verdelen in stukjes en elk stukje rollen tot een bolletje. Plaats het bolletje op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw het met je wijsvinger een beetje naar beneden. Zorg dat ieder bolletje ongeveer gelijk is, zodat de garing tijdens het bakken gelijk zal zijn.

Bak de pepernoten in het midden van de oven. Het zal ongeveer in 18 a 20 minuten gaar zijn. Je kan het extra checken door aan de onderkant van het pepernootje te kijken. Hoe bruiner de onderkant hoe beter de garing is. Maar denk erom, wacht niet te lang met het eruit halen, voor je het weet zijn ze aangebrand! Ik spreek uit eigen ervaring =)

Laat de pepernootjes afkoelen, want alleen dan worden ze lekker knapperig en bewaar ze in een weckpot.

Tip:
Geen zin in pepernoten, maar koekjes? Kijk maar eens naar het recept van de Sticky Peanut Cookie. Koekjes gemaakt van het pepernotendeeg.

picsart_03-05-02-49-38


 

 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Nathalie schreef:

  Kan je ook zoete aardappelmeel gebruiken? En plantaardige melk ipv gewone?

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Hi Nathalie, zoete aardappelmeel heb ik nog niet eerder gebruikt, wel de moeite waard (ik zet hem op mijn to do list😉) en melk kan je ten allertijden vervangen door plantaardige melk! Net als de boter.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s